Ga naar de inhoud

WordPress

WordPress is vrije weblogsoftware, die onder de voorwaarden van de GNU General Public Licence (GPL) wordt gepubliceerd. WordPress is ontwikkeld door Matthew Mullenweg, maar het wordt door een flinke groep ontwikkelaars ondersteund. Veel weblogs maken gebruik van WordPress.

WordPress maakt gebruik van de programmeertaal PHP. Alle content wordt opgeslagen in een MySQL-database. Per WordPress-installatie is één weblog te beheren. Voor een meervoudige installatie is WordPress Multi User (WPMU) beschikbaar. WordPress is een contentmanagementsysteem (CMS) waardoor de gebruiker op een relatief eenvoudige wijze de inhoud (content) kan wijzigen en/of aanvullen zonder dat daar technische kennis voor vereist is.

Functies

Door middel van thema’s (themes) of zelfgemaakte template files is de opmaak van pagina’s aan te passen, zodat er geen gebruik hoeft te worden gemaakt van de standaardvormgeving die WordPress levert. Ook zijn er talloze plugins beschikbaar die allerlei functies aan het weblog toevoegen. Een aantal daarvan zijn bijvoorbeeld spamfilters (bijvoorbeeld Akismet) of kleinschermdetectie voor mobiele apparaten.

WordPress-gebruikers wordt verzocht onderaan pagina’s te linken naar de website van WordPress.

Templates

WordPress heeft de mogelijkheid om meerdere templates te installeren en tussen deze te wisselen. Templates zorgen ervoor dat het uiterlijk en de functionaliteit van WordPress wordt veranderd. Templates kunnen worden geïnstalleerd via het “Dashboard” of door het te uploaden via FTP.

Plug-ins

Een van WordPress’ populairste mogelijkheden is de rijke aanwezigheid van plug-ins. Deze stellen de gebruikers en ontwikkelaars in staat om nieuwe mogelijkheden toe te voegen aan WordPress. Er zijn anno 2014 meer dan 28.000 plug-ins in de WordPress.org-database.

Widgets

Widgets zijn kleine modules die gebruikers op hun WordPressinstallatie kunnen zetten door middel van een drag-and-drop-systeem. Widgets kunnen een slideshow, een zoekbalk, een blogarchief etc. bevatten.

WordPress.com

Naast het zelf draaien van WordPress op een server host WordPress hun systeem ook zelf, op het domein WordPress.com. De gratis versie van WordPress.com is echter beperkt: het is bijvoorbeeld niet mogelijk om zelfgemaakte thema’s of plug-ins te gebruiken. Op een eigen server is dit wel mogelijk. Een blog op het domein WordPress.com kan gebruik maken van diverse gratis templates en premium (betaalde) templates. Ook kan tegen betaling het lettertype, de kleuren en het stijlblad (CSS) aangepast worden.